Oostmahorn - Schiermonnikoog - Zoutkamp
Geschreven door Jan   
dinsdag, 13 oktober 2015 11:37

IMG 0523Het weekend van 9 tot 11 oktober is een gemengd team van de SRV naar Oostmahorn vertrokken om de route naar Schiermonnikoog en het Lauwersmeer te verkennen. 2 Jaar geleden waren we er ook al eens in november. Nu was de aanleiding dat er dit weekend voor het eerst een gig-wedstrijd vanaf Schiermonnikoog zou zijn. Dat gaat hopelijk volgend jaar gebeuren. Het is namelijk een prachtig vaargebied, met wel wat aandachtspunten. Eerste puntje was het weer, zonnig, temperatuur rond de 10 graden, maar wel 4 tot 5 Bf voorspeld voor de zaterdag en 6 Bf voor de zondag. Dat was aanleiding voor 2 teams van andere verenigingen om toch niet mee te gaan. Want 5 Bf op de Waddenzee tegen kan pittig uitvallen (weten we uit ervaring van eerdere tochten naar Terschelling). Wij zijn dus wel gegaan, zaterdag om 10:00 vertrek uit Oostmahorn richitng Schiermonnikoog. Het was een zeer voorspoedige reis: in 45 min van Oostmahorn door de sluizen van Lauwersoog. En vervolgens met hoogwater, stroom en windkracht 4 schuin mee, in bijna een rechte lijn van Lauwersoog naar de oude jachthaven. Met 2 korte pauzes in ongeveer 1 uur; aankomst om 11:45 uur. Snelheid over de grond net boven de 5 knopen. Zonnetje erbij, veel vogels en zeehonden te zien, het was heerlijk. Onze passagier, we

waren met 8, kon lekker zonnen op het voordek van de Keet. Maar op Schiermonnikoog aangekomen bleek direct dat de geplande terugreis aangepast moest worden. We wilden met stroom mee terug om ongeveer 16:30 uur. Maar de aanwezige zeilers vertelden dat de toegang tot de haven ongeveer om 14:00 droog zou vallen. En dan pas tegen 18:00 uur weer voldoende water zou IMG 0521bevatten. En wij moesten om 19:00 terug zijn in Lauwersoog voor de sluis en zonsondergang. Dus plan aanpassen en na een snelle lunch en champagne bij Hotel Van der Werff, vertrokken we om 13:45 uit de haven. Dat ging nog net goed. Ongeveer 1 km door 20-30 cm diep water gevaren. We zijn 1 keer vastgelopen, maar 3 man eruit was genoeg om los te komen. Daarna in de hoofdstroom snelheden van 6,5 knoop gehaald zonder veel te doen. We hadden de ebstroom nog flink mee. Maar dus richting Lauwersoog tegen, plus die wind die langzaam aan het toenemen was. Over de plaat ging niet meer, maar wel zo veel mogelijk het randje ervan gezocht en ten opzichte van de boeien van de Glinder flink afgesneden. Uiteindelijk bleef er nog zo'n 3 km over vol tegen stroom en wind. Het sterke toerteam heeft dat met 3 knopen over de grond voor elkaar gekregen. We waren uiteraard ruim op tijd terug in Lauwersoog. En vervolgens nog ontspannen naar Oostmahorn gevaren. Laatste paar honderd meter nog even voluit, dat kunnen we toch niet laten.

IMG 0522De Keet konden we in Esonstad bijna bij de voordeur van ons huis afmeren. Daarna hebben we lekker van de zon en een drankje met taart genoten. In de avond wakkerde de wind al behoorlijk aan. De windkracht 6 pal oost was de reden om op zondag naar Zoutkamp te varen, ongeveer 10 km. Eerste stuk meteen vol tegen bij de oversteek van het Lauwersmeer. Uiteindelijk in ongeveer 2 uur naar Zoutkamp. Daar in de zon koffie, appelgebak en (zeer goed) broodje garnalen genuttigd. En vervolgens in iets meer dan een uur weer terug (aankomst weer iets voor op schema!). Al met al een prachtig weekend in een mooi vaargebied. Met 8 personen in De Keet gaat prima. De passagier heeft genoeg te zien, het team kan regelmatig doorwisselen en de gig ligt prima in de golven. De logistiek vraagt wel wat aandacht en tijd; het is 3,5 uur rijden met de gig. De haven van Schier is een groot deel van het getij niet bereikbaar. En de stroom kan flink mee, maar ook flink tegen staan. Een leuke uitdaging voor de navigatie.

Laatst aangepast op dinsdag, 13 oktober 2015 13:05